Zázvorové pivo

Zloženie:

1,5 L filtrovaná voda

50 - 80 ml zázvor

120 g trstinový cukor surový

1 ČL sušené droždie

1 ks citrón

RAW BIO organický jablčný ocot, veľmi chutný 

Postup:

Najprv zázvor očistíme, teda zbavíme vrchnej časti kôry. Potom ho na malom strúhadle postrúhame a rukou z neho vytlačíme šťavu. Zázvor môžete aj klasicky odšťaviť v odšťavovači. Potom si vytlačte jeden menší až stredne veľký citrón. Všetky suroviny zázvor, citrónovú šťavu, trstinový cukor a jednu lyžičku sušeného droždia dáme do 1,5 litrovej plastovej fľaše a zalejeme to filtrovanou vodou izbovej teploty. Nie však úplne doplna, aby zostal nejaký priestor voľný. Fľašu uzavrieme a obsah poriadne pretrepeme až kým sa cukor nerozpustí.

Fľašu necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote kým nebude úplne tvrdá, natlakovaná. Potom ju postupne otvárame a vypúšťame CO2, ktoré sa nahromadilo pri kvasení. A zázvorové pivo je hotové. Skladujeme v chladničke, aby sme zastavili ďalšie kvasenie a vypijeme do 1 týždňa. Takýmto spôsobom si môžete pripraviť aj bylinkové pivá. Najlepšie je použiť aromatické bylinky. Môžete skúsiť vyrobiť napríklad bazové pivo, kde bazu vymacerujete 24 hodín v studenej vode. Baza sa neprevára, aby sa nestratili jej aromatické zložky. Takto sa postupuje aj pri výrobe bazového sirupu. Macerovanú šťavu potom použijete do vyššie uvedeného receptu, ale bez zázvorovej šťavy, môžete použiť skôr jablkový mušt. Samozrejme namiesto droždia môžete použiť pravé pivovarské kvasnice.