Ocot z kvetov pažítky
Postup:
Kvety pažítky umyjeme a vysušíme v odstredivke na šalát. Kvetmi následne naplníme pohár do 3/4 a celý pohár zalejeme jablčným octom. Kvety sa budú držať pri hladine, nie je však nutné kvety zaťažiť. Necháme pri izbovej teplote a na tmavom mieste stáť 2 týždne. Občasne premiešame. Precedíme cez sitko, aby sme odstránili kvety a ocot máme hotový.
Ocot uchovávame v chladničke a spotrebujeme do pol roka až roka. Ocot má jemnú cibuľovú príchuť, ktorá je jemnejšia a lahodnejšia ako chuť samotných vylúhovaných zelených častí pažítky. Tiež má nádhernú cyklaménovú farbu. Hodí sa do rôznych zeleninových šalátov a marinád.
Kvety pažítky sú jedlé a pridávajú sa do šalátov.