Korenie a soľ z morských rias

Zloženie:

morské riasy

himalájska soľ

Postup:

Morské riasy najprv rozmixujeme v mlynčeku na kávu do čo najjemnejšej konzistencie. Pre prípravu korenia som použila morskú riasu Kombu, ktorá sa tradične v japonsku používa pri príprave strukovín, polievok, zeleninových jedál, či ryže, nakoľko dodáva korenistú "Umami" chuť. Ide o prirodzený zvýrazňovač chuti. Uvádza sa tiež, že strukoviny sa po jej pridaní rýchlejšie uvaria. Používam 1/3 až 1/2 ČL pri príprave jedla. Môžete však použiť aj riasu Wakame, ktorá je podobná riase Kombu a tiež sa používa ako korenie. Korenie používajte v teplej kuchyni. Morské riasy Kombu a Wakame je potrebné povariť pre lepšiu vstrebateľnosť látok.


Na prípravu soli som použila tiež morskú riasu Kombu a himalájsku nejodidovanú soľ. Morská riasa Kombu, patrí do rodiny rias kelp, ktoré majú najväčší obsah jódu a teda takýmto spôsobom si pripravíte jodidovanú soľ. Soľ zmiešajte s riasou v pomere 1:5, jeden diel riasy a 5 dielov soli. Na tento účel sa zrejme najviac hodí druh lat. Laminaria japonica, označovaná aj ako morská kapusta, ktorú môžete použiť v studenej aj teplej kuchyni. Môžete však použiť aj Nori riasy, ktoré tiež nie je potrebné variť a samozrejme tiež obsahujú jód.


Vystvetlivky:

Kombu - hnedé morské riasy kombu patria do rodiny rias kelp. Od nepamäti sa využívali ako prvá pomoc pri otravách jedlom a ako ochrana pred ťažkými kovmi. Prirodzene čistia črevá, berú zo stien hrubého čreva jedy a nechajú ich vylúčiť prirodzenou cestou. Sú jednými z rias s najvyšším obsahom jódu a používali sa na liečenie štítnej žľazy. Obsahujú minerálne látky a stopové prvky (organicky viazaný jód, ďalej horčík, vápnik, síra, draslík, železo, zinok, mangán a meď).

Wakame - bolo zistené, že prospievajú zdraviu srdca a to udržiavaním krvného tlaku pod kontrolou a znižovaním hladiny cholesterolu, tiež blokujú rast protirakovinových buniek (dokázané štúdiou) a pomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi.

Nori - sú najpopulárnejšie zo všetkých rias, nakoľko sa používajú pri príprave sushi, majú vysoký obsah chlorofylu a beta-karoténu a spomedzi ostatných rias aj najvyšší obsah bielkovín. Majú jemnú chuť.