Domáca svätojánska orechovica

Zloženie:

250 ml biely rum

7 - 8 zelených orechov

1 plátok citróna

2 klinčeky

1/4 palička škorice

3 ks kardamón

100 g med


Postup:

Najprv si nazbierame zelené orechy, ktoré zberáme v júni, alebo presne 24.6. na Jána, na svätojánsku noc. Orechy nakrájame v rukaviciach na plátky. Krájame v rukaviciach, nakoľko veľmi dobre farbia. Nakrájané orechy vložíme do zaváraninovej fľaše s plátkom citróna, klinčekmi, škoricou a kardamónom. Namiesto citróna môžete dať plátok, alebo len kôru z pomaranča. Všetko zalejeme bielym rumom, prípadne vodkou. Odporúča sa použiť hlavne nearomatický alkohol. Necháme lúhovať 6 týždňov a scedíme. Výsledkom bude alkohol úplne tmavej orechovej farby. Potom do orechovice dáme ešte 100 g medu a necháme opäť stáť asi 2-4 týždne, kým sa med riadne nerozpustí, tiež je dobré ju nechať chvíľu odležať. Môžete pridať aj 1 balíček vanilkového cukru. Vyrobila som len takéto malé množstvo pre seba ako chuťovku.


Med a cukor je možné tiež zahrievaním rozpustiť v 125 ml vody a urobiť si likér, ktorý by potom mal 26% alkoholu. Vodu s cukrom je lepšie zvariť. Ak chcete použiť med, tak vodu najprv prevarte a až keď trošku vychladne pridajte med. K alkoholu pridajte až úplne vychladenú vodu s cukrom, či medom. Uchovávať na chladnom a hlavne tmavom mieste.


Vysvetlivky:

Vraj ide o všeliek proti anémii, hlienom, zlepšuje krvotvorbu, funkciu štítnej žlazy, trávenie i pečeň. Kľudne si ju primiešajte do nejakého miešaného nápoja: 1/2 pohára kokosová voda, 1/2 pohára ananásový džús, 10 - 15 ml orechovice a ľad. Chutí výborne. Hodí sa aj ako darček na Vianoce.