Zdravé raňajky do skla
Postup:
Do zaváraninového pohára dáme 7 lyžíc ovsených vločiek a zalejeme ich vodou. Počkáme asi 5-10 minút kým vločky nasiaknu vodou (závisí od typu vločiek, niektoré je nutné nechať nasiaknúť cez noc). Kúpené ovsené vločky nie sú RAW, nakoľko sú lisované pri vyššej teplote ako je 40°C. Ak je niekto striktne RAW musí použiť ovsené klíčky, alebo klíčky z inej obilniny, prípadne si vločky sám vyrobiť (pozri TU). Tiež je možné na noc zaliať na sucho namletý ovos, tzv. Kollathove raňajky (pozri TU). Potom ovsené vločky posypeme 1 lyžičkou RAW nepraženého kakaa, 1/2 lyžičkou škorice, štipkou mletého kardamónu a štipkou vanilky. Ďalej ich posypeme 3 lyžicami mletých vlašských orechov a položíme na nich jeden na plátky nakrájaný banán, na ktorý vytlačíme pár kvapiek citrónu a posypeme kokosom.
Použitie:
Takto pripravený pohár šupneme do tašky a vezmeme si ho na výlet, alebo do práce na raňajky. Pohár si môžeme pripraviť aj večer a dať si ho do chladničky, ráno ho stačí vybrať a vziať si ho zo sebou. Ak si recept robíme doma, tak je možné všetky suroviny spolu premiešať a banány pretlačiť vidličkou. Vločky je možné zaliať aj sójovým (nie je raw, nakoľko sója, aby bola stráviteľná musí prejsť varom), či mandľovým mliekom, aby boli sýtejšie a výživnejšie, alebo pridať raw arašidové (nepražené arašidy), či mandľové maslo. Tiež je do nich možné pridať napr. sušené goji bobule, ktoré musia však cez noc nasiaknúť vodu, teda je ich nutné spolu s vločkami zaliať vodou a nechať nasiaknúť cez noc. Kombinácie týchto raňajok si môžete robiť podľa vlastnej chuti, väčšinou ide o kombináciu vločiek, orechov a ovocia, ako sú banány, jablká, hrušky a pod.