Kapucínková tinktúra
Postup:
Semená kapucínky prekrojíme na polovicu a vložíme ich do zaváraninového pohára takmer do plna, zalejeme alkoholom a uzavrieme. Pohár necháme stáť na teplom a suchom mieste, nie však na priamom slnku, po dobu 14 dní. Pohár denne pretrepeme, aby sa alkohol dostal do vnútra semien a vstrebal čo najviac obsahových látok. Po 2 týždňoch tinktúru precedíme a nasiaknuté semená ešte vymačkáme. Tinktúru uchovávame v chladničke.
Použitie:
Pri zápaloch močových ciest užívame tinktúru po dobu 20 dní a to 3x denne 15 kvapiek. V prípade nachladenia, pri chrípke, zápaloch priedušiek, či astme užívajte po dobu 14 dní, 3x denne 20 kvapiek tinktúry. Jedenkrát ročne môžete vyskúšať antibakteriálnu kúru, kedy po dobu 8 dní sa užíva 3x denne 15 kvapiek tinktúry.
Vysvetlivky:
Kapucínka má neuveriteľne silné a širokospektrálne antibiotické účinky. Pokladá sa za silné prírodné antibiotikum. Pôsobí proti väčšine kmeňov baktérií, ktoré spôsobujú zápalové ochorenia močových a dýchacích ciest. Objavujú sa pozitívne informácie o boji so zlatým stafylokokom, liečeným kapucínkou. Táto bylinka je účinná aj proti salmonelóze alebo streptokokom. Jej užívanie nás môže v mnohých prípadoch ušetriť pojedania syntetických antibiotík, alebo významne podporiť a skrátiť liečbu choroby.
Zloženie:
túžobník brestový (vňať a kvet)
40% vodka
Túžobníková tinktúra
Postup:
Túžobník brestový vložíme do zaváraninového pohára takmer do plna, zalejeme alkoholom a uzavrieme. Pohár necháme stáť na teplom a suchom mieste, nie však na priamom slnku, po dobu 14 dní. Po 2 týždňoch tinktúru precedíme a bylinku ešte vymačkáme. Tinktúru uchovávame v chladničke.
Použitie:
Dávkovanie: 3 x 30 kvapiek denne, najlepšie do pohára vody. Používame pri ochoreniach pri ktorých sa používa aspirín (chrípka, na zníženie horúčky).
Vysvetlivky:
Túžobník brestový patril medzi menej známe bylinky. Keď ho doktor Priessnitz začal preventívne podávať proti besnote, bol podrobený podrobnejšiemu prieskumu. Zistilo sa, že rastlina má antibakteriálne účinky a ničí napríklad Staphylococcus aureus a Escherichia coli, pôvodcov rôznych vážnych ochorení. Z túžobníka brestového sa získavala kyselina acetylsalicylová, známy aspirín.
Silným prírodným antibiotikom je aj oregánový olej. Zaujímavá je tiež vŕba biela, ktorej vnútorná kôra obsahuje salicín, čo je vlastne zložka aspirínu. S komplexom ďalších látok pomáha pri znížení horúčky, zápaloch, či chrípke. Zo sušenej vnútornej kôry sa robí čaj, ale aj tinktúra. Viac o bylinkách pred penicilínom TU.