Krém na topánky
Postup:
Do vodnej lázne, hrnca s vodou, dáme 2 misky, alebo hrnčeky. Do jednej misky vložíme vodu, filtrovanú cez domácu filtračnú kanvicu a glycerín. Do druhej misky dáme olivový olej, karnaubský a včelí vosk, emulgátory Olivem 1000 a cetyl alkohol, ktoré spoja olej s vodou a tak vznikne krémová konzistencia. Môžete použiť aj iné lacnejšie emulgátory. Obidve misky zohrievame vo vodnej lázni až kým sa vosky a emulgátory úplne neroztopia. Po rozpustení voskov môžete ešte chvíľu miešať cca 1 minútku. Obidve fázy by mali dosiahnúť teplotu cca 70-80°C, merať to však nemusíte. Po dosiahnutí danej teploty obidve misky vyberieme z lázne a spolu ich zlejeme, vodnú fázu nalejeme do olejovej. Miešame mixérom, môže byť aj úplne malý mixér na kapučíno, až kým nedosiahneme krémovú konzistenciu a zmes trošku nevychladne na cca 40°C. Merať teplotu nemusíte, stačí ak je to mierne teplé pre ruky. Po vychladení pridáme 10 kvapiek éterického oleja citrón pre vôňu a konzervant Gfecosafe (prírodný ekologický konzervant). Zmes vložíme do dávkovača.
Použitie:
Krém nadávkujeme na čisté topánky a utrieme utierkou, alebo kuchynskými papierovými utierkami. Používame na kožu ako aj umelé náhrady kože. Karnaubský a včelí vosk nám dodajú vysoký lesk ako aj ochranu kože. Na výrobu krému kľudne použite aj staršie emulgátory, či vosky.