Čokoládový Kudzu puding

Zloženie:

250 ml mandľové mlieko

15-20 g prášok kudzu

2 ks vanilkový cukor (16 g)

1 PL kakao

1/2 ČL škorica

15 g horká čokoláda

banány a iné ovocie

Postup:

Najprv si 15 až 20 g prášku kudzu (mletý koreň Kudzu), čo sú 2 polievkové lyžice, rozpustíme v 250 ml mandľového mlieka, teda v jedenom pohári mlieka. Môžete použiť aj sójové mlieko. Keď už máte škrob rozpustený pridáte do mlieka postupne 2 ks vanilkového cukru, teda spolu 16 g cukru, 1 polievkovú lyžicu kakaa, 1/2 čajovej lyžičky škorice a 15 g najemno nastrúhanej horkej čokolády. Celú zmes potom zahrievate pomaly na miernej až stredne silnej teplote za neustáleho miešania dovtedy, kým úplne nezhustne. Chvíľu to trvá, kým začne hustnúť. Potom hotový puding už len prelejete do misky a ozdobíte banánmi, či iným ovocím, strúhanou čokoládou a podávate. Je to proste vynikajúce a ešte aj zdravé :-). Tento recept nie je určený tehotným a dojčiacim ženám, nakoľko Kudzu obsahuje fytoestrogény.


Vysvetlivky:

Koreň Kudzu - obsahuje okrem veľkého množstva škrobov, aj cenné izoflavonoidy. Využíva sa v diétach a ako pomocný prostriedok pri mnohých terapiách. Koreň Kudzu, resp. obsiahnuté látky v ňom, regulujú procesy trávenia, majú vlastnosti očistné, redukujú potrebu alkoholu, nikotínu a iných závislostí. Posilňujú nervový a obehový systém, majú pozitívny vplyv pri alergiách. Znižujú nadmernú chuť k jedlu a využívajú sa aj ako pomocné prostriedky v období menopauzy. Ako bohatý zdroj škrobov bol koreň rastliny Kudzu využívaný už celé stáročia v ľudovom liečiteľstve.