Ryžová kaša Zhou
Postup:
Do ryže (100g sú 2 porcie) dáme 5 dielov vody a varíme 1,5 hodiny na miernom plameni. Ryžu nemiešajte, nepripaľuje sa. Stačí ju vymiešať až na záver. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa do ryžovej kaše Zhou, číta sa džou, dá asi 10 dielov vody a kaša sa varí 4 až 6 hodín v slow cookery. My si však pripravíme skrátenú verziu. Kaša je vhodná na ráno, nakoľko je potrebné naštartovať trávenie a podporiť jang sleziny a slinivky. Teda podľa TČM sú na ráno vhodné teplé raňajky a najlepšie ryžové, či obilné kaše ako napríklad ovsená, pohánková, či špaldová.
1 až 2 jablká povaríme s troškou vody asi 20 minút. Pridáme ich do hotovej kaše, všetko polejeme javorovým sirupom, posypeme chia semienkami, mletými vlašskými orechami a škoricou. Je to vynikajúce.
Kaša vydrží 2 až 3 dni v chladničke a stačí ju zohriať s troškou vody.