Šľahané mangové maslo

Zloženie:

100 g mangové maslo

50 g kokosový olej

50 ml marhuľový olej

1 g vitamín E

25 kvapiek EO ylang-ylang

25 kvapiek EO céder

10 kvapiek EO pomaranč

Postup:

Do sklenenej, alebo porcelánovej misky si dáme mangové maslo a kokosový olej. Misku položíme do vodnej lázne, teda do hrnca s vodou a obsah zahrievame dovtedy, kým sa nám mangové maslo a kokosový olej nerozpustia. Misku vyberieme z lázne a prilejeme do nej marhuľový olej. Potom misku ochladíme v studenej vodnej lázni a dáme ju do cladničky na 1 hodinu a 15 až 20 minút. V chladničke je zmes dovtedy, kým celý jej povrch nie je úplne stuhnutý. Obsah nesmie byť olejnatý, ale ani príliš tuhý, aby sa dal vyšľahať. Konzistenciou pripomína zmäknuté až tuhšie maslo.

Následne zmes vyšľahajte ručným mixérom po dobu 5 až 10 minút. Zmes bude nadýchaná a zdvojnásobí svoj objem. Potom do nej pridajte ešte éterické oleje a vitamín E (môžete vytlačiť aj z tobolky). Vitamín E je možné aj vynechať. Zmes ešte raz prešľahajte a naplňte do uzatvárateľnej nádoby.

Výsledkom je zmes nadýchaná ako obláčik. Toto maslo zanecháva vláčny pocit. Ak chcete maslo ešte viac odľahčiť, tak namiesto marhuľového oleja môžete použiť olej zo semien japonskej kamélie, ktorý nezanecháva mastný pocit, nakoľko sa rýchlo vstrebáva a má hodvábnu textúru a namiesto kokosového oleja môžete použiť babassu olej, ktorý má podobné vlastnosti a navyše perfektne hydratuje pokožku a rychle do nej vsakuje. Mangové maslo sa tiež mieša aj v pomere 1:1 s olejom, ale mne sa skôr pozdáva už uvedené zloženie.

Šľahané maslo je vhodné na celé telo a nanáša sa na ešte vlhkú pokožku. Ja si ho dávam na oblasť krku a dekoltu hneď po kúpeli. Je vhodné aj na ruky. Musíte ho však naniesť po umytí rúk, keď sú ešte trošku vlhké. Použiť ho môžete aj na pleť, kde sa nanáša po vyčistení pleti a jej dočistení pleťovou vodou.