Makové mlieko

Zloženie:

400ml voda

50g mak

1 banán

4-5 jahôd

Postup:

Mak zalejeme vodou a necháme ho namočený celú noc. Ráno celú zmes, mak s vodou, nalejeme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým mak nepustí tuk a voda sa nezmení na mliečnu. Potom mlieko precedíme najlepšie cez plátno (100% bavlnené kvalitné plátno kúpiť TU), ale môžete aj cez veľmi jemné sitko, ale budete ho cediť niekoľkokrát. Potom do makového mlieka pridáte banán a ovocie podľa chuti, napr. jahody, či čučoriedky a vymixujete ho ručným mixérom. Tento recept je pre 1 až 2 osoby.

Vysvetlivky:

Makové mlieko - je vápniková bomba, v 100 g maku sa nachádza až 1400 mg vápnika, čo je približne 12-krát viac ako má kravské mlieko a naviac je veľmi chutné a nezahlieňuje organizmus ako kravské mlieko. Pije sa hneď, neodporúča sa dlho skladovať.