Modro tyrkysový likér
Postup:
Najprv si olúpeme mandle, alebo použijeme priamo lúpané mandle. Mandle olúpeme tak, že ich sparíme vriacou vodou a necháme ich v nej 2-3 minúty. Potom ich vyberieme, premyjeme ich v studenej vode a olúpeme. Olúpané mandle môžeme nechať rozložené trošku preschnúť, nie je to však nutné. Takto pripravené mandle a kardamón zalejeme bielym rumom. Potom do alkoholu z vrchu vložíme sušené kvety Clitoria ternatea (pozri tiež Modrý čaj). Kvety Clitorie necháme lúhovať v alkohole 24 hodín a potom ich vyberieme. Mandle a kardamón necháme ešte lúhovať 5 dní. Po 5 dňoch všetko scedíme. Do výsledného alkoholu pridáme ešte 3 ks vanilkového cukru. Ak použijete prírodný vanilkový cukor, ktorý obsahuje čierne kúsky vanilky, tak je nutné ho nechať ešte 2-3 dni vylúhovať v alkohole, aby nasiakol vôňu vanilky a potom všetko scediť cez čajový filter. Namiesto mandlí môžete použiť aj strúhaný kokos. Ak budete likér používať skôr do miešaných nápojov, tak je nutné ho viac nafarbiť, teda použiť asi za hrsť kvietkov Clitorie do 0,75 L rumu a nechať ich lúhovať tiež 24 hodín. Inak nedosiahnete efektné zafarbenie nápoja, samotný likér však už bude dosť tmavý a skôr farby atramentovej, inak je naozaj krásnej tyrkysovej farby. Je možnosť ho ešte zriediť s vodou, teda prilejete asi 100 - 300 ml vody, ktorú zvaríte s cukrom, teda vytvoríte cukrový nálev.
Recept na Piña Coládu:
15-30 ml biely rum
100 ml ananásový džús
30 ml kokosové mlieko z plechovky
ľad
Postup: Najprv vložíme do 3/4 pohára ľad a potom si vymixujeme tyčovým mixérom ananásový džús spolu s kokosovým mliekom. Obsah nalejeme na kocky ľadu a dolejeme biely rum. Výborné je to aj s čerstvou, alebo balenou kokosovou vodou, vtedy je pomer kokosovej vody a ananásového džúsu 1:1.
Likér môžete používať aj na tvorbu iných nápojov ako Blue Lagoon, Blue Hawaiian, či Swimming Pool.