Chai latte
Postup:
Tento tradičný indický nápoj si pripravíme tak, že vodu a mlieko (kokosové domáce, mandľové, sójové) nalejeme do hrnca a pridáme k nim všetky koreniny a nastrúhaný, alebo nakrájaný zázvor. Nastrúhaný zázvor na strúhadle býva štipľavejší ako nakrájaný. Pridajte asi 1 cm zázvoru. Koreniny môžete ešte v mažiari trošku nadrtiť. Túto zmes následne varíme asi 10 minút. Potom ju odstavíme a pridáme do nej 1,5 čajovej lyžičky čierneho čaju Earl Grey (môžete skúsiť aj čaj Hojicha, má vraj orechovú príchuť), ktorý necháme lúhovať ešte 5 minút. Hotové chai latte precedíme do hrnčeka a osladíme 2 lyžičkami trstinového cukru. Nejakú časť mlieka si môžeme odložiť a na záver ho napeniť na hotové latte mini napeňovačom mlieka, a dozdobiť paličkou škorice, či posypať škoricou. Je možné aj celú zmes premixovať, aby sa napenila.
Môžete použiť aj kokosové mlieko z plechovky, ale tam by som použila asi 1/4 pohára mlieka a 3/4 pohára vody. Mlieko by som pridala podľa chuti až na záver.
Chai latte nás krásne prehreje v zimnom období a vyčarí chvíle plné pohody. Ide vlastne o domáci Yogi čaj, známy tiež pod názvom čaj Masala, ktorý si môžete objednať v každej dobrej čajovni.
Tip:
Vystrihnite na tvrdom papieri otvor v tvare srdiečka a použite túto šablónu na posypanie napeneného latte škoricou.