Amarantová kaša čokoládová s banánmi
Postup:
Semienka amarantu (láskavca) zalejeme sójovým mliekom a necháme namočené asi 4 až 5 hodín. Následne zmes rozmixujte tyčovým mixérom a povarte ju presne 20 minút. Najprv mlieko nechajte zovrieť a potom plameň stíšte tak, aby mlieko pomaly vrelo, bublalo. Zmes postupne hustne a je nutné ju občas premiešať. Posledných 5 minút ju miešajte častejšie, prípadne kontinuálne. Počas varenia si pripravte suchú zmes. Postrúhajte čokoládu na varenie na strúhadle najemno a zmiešajte ju s cukrom, kakaom a škoricou. Hneď po dovarení kaše nasypte do nej suchú zmes a kašu vymiešajte. Kašu servírujte s naplátky nakrájaným banánom, alebo iným ovocím.
Vysvetlivky:
Amarant (Láskavec) - je pôvodom z Južnej Ameriky a v minulosti bol veľmi obľúbený medzi Aztékmi a Inkami. Ide o bezlepkovú potravinu plnú kvalitných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov. Má mimoriadne vysoký podiel vlákniny a vďaka nenasýteným mastným kyselinám bojuje so zvýšeným cholesterolom. Obsahuje aminokyselinu podporujúcu tvorbu mozgových buniek a zdravý duševný vývin detí. Je naozaj veľmi výživný a tiež pomáha v boji proti rôznym zápalom v tele.