Ružové mlieko z ruží a jahôd
Zloženie:
250 ml mandľové mlieko
1,5 PL sušené lupene ruží
16 g trstinový cukor
2 ČL sušené jahody
štipka kardamón
Postup:
Do jedného pohára mandľového mlieka vložíme 1 a 1/2 polievkovej lyžice sušených lupeňov ruží. Ja som kúpila bio ružové puky, čaj, od značky Sonnentor. Sú voňavé a mlieku dodajú arómu ruží. Ružové puky som rozobrala na lupienky. Následne mlieko zohrievame takmer do bodu varu, odstavíme a necháme ruže vylúhovať 5 až 10 minút. Potom mlieko scedíme a pridáme do neho 16 g trstinového cukru, štipku kardamónu a 2 čajové lyžičky prášku zo sušených jahôd. Kúpila som mrazom sušené jahody a vymixovala som ich v mixéri na kávu na prášok.
Červená repa prášok
Mlieko so všetkými surovinami ešte vymixujeme mini mixérom na kapučíno, aby sa prášok zo sušených jahôd rovnomerne rozmixoval. Tiež nám vznikne pekná pena. Kombinácia ruže a jahôd chutí výborne. Farba mlieka je iba mierne ružová, ale chuť je božská. Mlieko môžete ešte dofarbiť ibištekovým čajom, alebo práškom z červenej repy. Môžete vyskúšať aj čerstvé ruže, pridáte asi jednu hrsť, ak pestujete nejaké nepostrekované v záhradke. Všetky ruže sú jedlé. Čerstvé lupene ruží by mali pri zahrievaní vyblednúť a pustiť farbu do mlieka. Môžete tiež použiť 1 až 2 čerstvé jahody.