Ovsené vločky s jablkom a hlohom
Postup:
Nazberaný hloh očistíme od stopiek a umyjeme. Hloh povaríme vo vode 3 minúty a prepasírujeme cez pasírovač. Použila som strednú veľkosť pasírovania. Skúšala som hloh prepasírovať aj cez sitko, ale nešlo to, teda odporúčam použiť pasírovač. Výsledkom bude asi 1 lyžica prepasírovaného hlohu. K uvarenému hlohu pridáme jedno nastrúhané jablko, 1/3 pohára pomletých vlašských orechov, 1/2 pohára deň vopred namočených ovsených vločiek, 1 ČL chia semienok, 1 ČL citróna, 1/2 ČL medu a dochutíme škoricou a kardamónom. Nakrájané jablká ešte pred nastrúhaním môžete poliať citrónovou šťavou, aby nezhnedli, poliať môžete aj uvarený hloh získa tým krajšiu farbu aj chuť.
Vysvetlivky:
Hloh obyčajný - využíva sa ako prostriedok na podporu celého kardiovaskulárneho systému, vrátane spevnenia a spriechodnenia ciev, čo pôsobí na zníženie krvného tlaku. Upravuje srdcový rytmus, teda sa odporúča aj pri arytmii, či po infarkte. Kvety obsahujú viacej účinných látok ako plody. Teda si z nich pripravte na jar chutný čaj. Z hlohu sa pripravuje aj chutný džem.