Domáci veganský syr krémový

Zloženie:

500 ml mandľové mlieko

2 PL citrónová šťava

BIO RAW prášok zo šťavy z mladého jačmeňa

Postup:

Mandľové mlieko zahrejeme na 92°C. Teplotu som nemerala. Mlieko som odstavila tesne pred zovretím. Potom do mlieka vlejeme vopred pripravenú citrónovú šťavu a úplne pomaly ju rozmiešame do celého mlieka. Necháme šťavu pôsobiť 20 minút. Pripravíme si misku, na ktorú dáme sitko a na sitko položíme gázu, alebo nejakú tenkú plátenú utierku. Ja som použila plátno na výrobu syra od Tescomy. Celý obsah pomaly vlejeme na plátno. Na plátne nám ostane biela zložka a cez plátno sa precedí iba zvyšná voda. Syr v plátne ešte ponatriasajte, aby z neho vyšlo čo najviac vody. Potom plátno so syrom naspäť zabaľte, môžete aj zaťažiť a prikryť nejakou pokrievkou od hrnca. Všetko vložte do chladničky cez noc, aby zo syra vytieklo ešte viac vody a aby stuhol. Ráno hotový syr rozbaľte a môžete ho ešte rozotrieť so soľou a inými prísadami ako čierne korenie, červená paprika, či bylinky.


Môžete použiť aj iné mlieka. V pôvodnom recepte bolo z kešu orechov. Ja som použila kúpené mandľové mlieko z drogérie DM a syr bol chutný a krémový. Podobným spôsobom sa vyrába aj syr z normálneho kravského mlieka (postup a pomôcky pozri TU).