Domov‎ > ‎Bylinky, plody a korene‎ > ‎

Domáci bylinkový Absinth


Zloženie:
0,7 L alkohol viac ako 50%-ný
2 lyžice palina pontická
2 lyžice mäta pieporná
1 lyžica yzop lekársky
1 lyžička medovka lekárska
1 lyžička archangelika lekárska
1 lyžička celý aníz
1/2 lyžičky celý fenikel
5 ks kardamón
1 lyžica med
Postup:
Na výrobu je nutné si vybrať alkohol najlepšie nad 60%-ný. Ja som použila 52% slivovicu, ale na výrobu Absinthu sa používa skôr ražná, alebo obilná pálenka. Čím vyššie percento alkohol má tým krajšiu, zelenšiu farbu bude mať výsledný Absinth, nakoľko sa do neho uvoľní chlorofyl z byliniek. Absinth sa totiž považuje za najtvrdší alkohol. Bylinky palinu pontickú (Artemisia Pontica), mätu piepornú (Mentha piperita), yzop lekársky (Hyssopus officinalis) archangeliku lekársku (Angelica archangelica), medovku lekársku (Melissa officinalis), celý aníz, fenikel a kardamón zalejeme alkoholom, necháme lúhovať 24 až 48 hodín a scedíme cez gázu. Ja som lúhovala 24 hodín. Dochutíme 1 lyžicou medu.

Vysvetlivky:
Do pravého Absinthu sa používa palina pravá (Artemisia absinthium), podľa ktorej má Absinth aj pomenovanie. Ide však o veľmi horkú bylinu, ktorá sa ešte v pravom Absinthe predestiluje. Potrebnú horkosť domácemu Absinthu dodá archangelika lekárska, ktorej stačí pridať asi 1 lyžičku. Namiesto paliny pravej je použitá palina pontická, ktorá nie je vôbec horká a Absinthu dodá peknú zelenú farbu. Má dobrý vplyv na pečeň, žlčník a celú tráviacu sústavu. Obidva druhy palín pravá aj pontická sú účinné proti črevným parazitom, teda s nimi doslova vypálite červa :-). Palina pravá je tiež účinným liekom proti malárii. Viac o výrobe originálneho Absinthu sa dozviete TU, o jeho správnom pití TU a histórii TU. Domáci Absinth si môžete pripraviť takto: 1 štamperlík Absinth, 1/2 pohára jablčný mušt, 1/2 pohára perlivá minerálka a plátok citróna. Zároveň ide o výborný liek na zažívanie, či bolesť brucha ;-).

Video YouTube