Zeleninovo-ovocné šťavy

Zloženie:

2 mrkvy

1/4 koreňového zeleru

1/4 až 1/2 červenej repy

1 jablko

BIO RAW organický olej z čiernej rasce (Nigella sativa) 

Postup:

Jablká nakrájame na štvrtiny a vyberieme kôstky a stopku a aj zeler, mrkvu a červenú repu nakrájame na menšie časti, aby sme si nezapiekli odšťavovač. Samozrejme závisí od výkonu odšťavovača. Môj je značky SilverCrest kúpený v Lidli a úplne postačuje. Všetko odšťavíme a je to hotové. Obsah šťavy bude asi 0,5 litra. Do hotovej šťavy pridávam ešte 1 lyžičku tekvicového oleja, nakoľko je veľmi prospešný. Obsahuje vitamín E, zinok, selén. Pomáha napr. pri problémoch so štítnou žľazou, mužom pri problémoch s prostatou. Najchutnejší je štajerský tekvicový olej, ktorý má jemnú orechovú chuť, čo môžem aj potvrdiť. Je to delikatesa vhodná aj na ochutenie zeleninových šalátov.


Namiesto červenej repy môžete použiť aj čiernu redkvičku, ktorá je veľmi zdravá. Stačí asi jedna štvrtina menšej čiernej redkvičky veľkosti jablka. Nápoj však už nebude až taký chutný, nakoľko bude kompletne chutiť po redkvičke. Čierna redkvička je však veľmi zdravá: rozpúšťa žlčníkové kamene, podporuje činnosť pečene a žlčníka, čistí obličky a močové cesty (odporúčaná denná dávka je maximálne 25ml 1 až 2 krát denne!). Ak máte problémy so žlčníkovými kameňmi spolu s redkvičkou pite aj čaj Chanca Piedra, alebo z Lomikameňa zrnitého. Ide o jednu amazónsku a jednu našu bylinu. Obidve rozpúšťajú žlčníkové kamene. Skúste položiť kúsok redkvičky na žlčníkový kameň a uvidíte, že do rána sa takmer celý rozpustí, nepodceňujte teda silu malej redkvičky, aspoň takto to tvrdí známa bylinkárka Eva Moučková ;-).

Odšťaviť si môžete kľudne aj koreň púpavy, ktorý čistí močové cesty, detoxikuje pečeň a sú mu pripisované aj protirakovinotvorné účinky.