Domov‎ > ‎Bylinky, plody a korene‎ > ‎

Recepty z fialiek


a
Zloženie:
fialka voňavá (viola odorata)
trstinový cukor











Zloženie:
kvety z fialiek
jojobový olej
Fialkový cukor
Postup:
Natrháme kvety fialiek, ktoré z vrchu poukladáme na cukor, fialky môžeme aj jemne do cukru zahrabať. Necháme v cukre asi 1 až 2 hodiny a potom ich vyberieme, aby nestihli do cukru pustiť vlhkosť. Najlepšie je použiť nádobu zo širokým dnom, kde cukor môžete rozprestrieť. Ak by fialky stihli do cukru pustiť vlhkosť, tak cukor v uzavretej nádobe zo širokým dnom nechajte trošku presušiť. Na tento účel musíte však nájsť fialku voňavú (viola odorata). Táto fialka je tmavo fialovej farby a po privoňaní nádherne vonia.

Olej z fialiek
Postup:
Čerstvo natrhané kvety fialiek, asi 3/4 z pohára, zalejeme jojobovým, či mandľovým olejom a necháme lúhovať v oleji po dobu 7 dní pri izbovej teplote. Keď fialky spriesvitnejú a začnú klesať ku dnu je potrebné olej scediť. Olej používame do kúpeľa, alebo ako pleťový olej (pozri Pleťový olej). Môžete použiť rôzne druhy fialiek.



Čaj z fialiek
Asi hrsť čerstvých fialiek zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať 5 - 10 minút. Môžete dochutiť medom a citrónom. Čaj sa užíva pri prechladnutí, zápaloch dýchacích ciest, kašli, či zahlienených prieduškách.

Fialkové víno
Asi 2 hrste čerstvých fialiek zalejte 1 L bieleho vína a pridajte trošku sušeného koreňa zo sladkého drievka, teda sladovky sladkoplodej (Glycyrrhiza glabra) známej ako lékorica a trošku sušeného koreňa galgant (Alpinia galanga) z obidvoch asi 1 až 2 g na dochutenie a nechajte víno lúhovať po dobu 7 dní. Potom víno sceďte a môžete ho užívať. Podľa Hildegardy z Bingenu víno zaháňa smútok a melanchóliu, ktoré sa usadzujú na našich pľúcach. Pije sa poldeci 2 krát denne. Fialkové víno vraj bolo obľúbené aj u Rimanov.

Fialkový ocot
Do pol litra kvalitného jablčného, alebo vínneho octu dáme lúhovať hrsť čerstvých fialiek po dobu 14 dní. Precedíme a používame do šalátov, alebo do pleťovej masky, pozri tiež Pleťovú detoxikačnú masku. Ocot má krásnu ružovú farbu.

Kandizované fialky
Najprv si pripravíme cukrový sirup z 30 g cukru a 30 g vody. Sirup chvíľu povaríme, nesmie byť však veľmi hustý. Sirup necháme vychladnúť a štetcom ho natierame na fialky. Fialky potom ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme ich do rúry a pri teplote 60°C sušíme cca 20 minút. Fialky uchovávame v uzatvorenej nádobe. Môžeme nimi ozdobovať dezerty.

Fialky tiež môžeme pridávať do rôznych šalátov, či smoothie, nakoľko sú jedlé, alebo z nich urobiť sirup, osvedčený recept zatiaľ však nemám. Tiež je možné naložiť ich do medu.

Video YouTube