Kaša z naklíčenej pohánky

Zloženie:

60 g svetlá pohánka

50 ml kokosové mlieko

1 ČL raw kakao

1 banán

1/3 ČL škorica

1/3 ČL kardamón

Postup:

Najprv svetlú pohánku namočíme na 30 minút do vody. Potom vodu zlejeme, pohánku premyjeme a necháme ju klíčiť. Pohánku premývame 3x za deň. Na druhý deň máme pohánku naklíčenú. Klíčky by mali byť dlhé ako samotné zrnko. Vtedy je pohánka optimálne naklíčená. 


Pohánku nakličujeme v zaváracom pohári, pričom vrch prikryjeme servítkou, alebo tkaninou, ktorú utiahneme gumičkou. Pohánka musí mať prístup vzduchu. Na klíčenie používame iba svetlú pohánku, nakoľko tmavá je lúpaná pri vysokej teplote a už neklíči. Svetlá  naklíčená pohánka má orieškovú chuť.  

Sušená trstinová šťava, nerafinovaná


Keď už máme pohánku naklíčenú, tak ju rozmixujeme s 50 ml kokosového, alebo iného mlieka, napr. mandľového, či z kešu orechov, s 1 lyžičkou raw kakaa, 1 väčším, alebo 2 menšími banánmi, s mletou škoricou a kardamónom. Všetko musí byť do hladka vymixované. Stačí na to obyčajný mixér. Podávame posypané sezónnym ovocím. Tento recept chutí úžasne a pripravujem si ho každý týždeň ako zdravú maškrtu. Navyše pohánka posiluje naše cievy vďaka obsahu rutínu. Obsah rutínu je 20 mg na 100 g semien.