Domov‎ > ‎Bylinky, plody a korene‎ > ‎

Pesto z cesnaku medvedieho


Zloženie:
1 zväzok cesnaku medvedieho
1 hrsť strúhaného syra
1 hrsť slnečnicových semienok
2 lyžice olivového oleja
trošku citróna
soľ podľa chuti
Postup:
Najprv cesnak medvedí dôkladne umyjeme. Potom ho usušíme v odstredivke na šalát, alebo ho utierkou poutierame. Následne ho vložíme do mixéra typu sekáčik, multifunkčný krájač a pridáme k nemu hrsť nastrúhaného syra (neúdený oštiepok, eidam, parmezán), hrsť lúpaných slnečnicových semienok, prípadne iných orechov, vhodné sú aj vlašské orechy, 2 lyžice olivového oleja, a trošku citróna. Orechy môžete deň vopred zaliať vodou, nasledujúci deň scediť a dôkladne opláchnuť. Orechy sa ľahšie vymixujú. Všetko spolu dôkladne vymixujeme. Na záver pridáme ešte soľ podľa chuti. Olej do zmesi pridávame tak, aby sa nám celá zmes ľahko rozmixovala, teda ak je problém s vymixovaním pridáme viac oleja. Pesto držíme v chladničke a spotrebujeme do 4-5 dní. Pesto je vhodné na hrianky, alebo na špagety.

Cesnak medvedí môžete aj zamraziť a to tak, že ho umyjete, v odstredivke na šalát osušíte, nakrájate, vložíte do zaváraninového pohára a zamrazíte. Používate ho do pomazánok, polievok, na pizzu, či špagety.

Video YouTube