Domov‎ > ‎Aromaterapia‎ > ‎

Aromatický papier a Potpourri


a
Zloženie a pomôcky I:

papier (pohľadnice, pozdravy)
sušené bylinky, korenie, kôra citrusových plodov
a


















Zloženie a pomôcky II:

papier (pohľadnice, pozdravy)
jedlá sóda
éterické oleje
a
Zloženie:
sušené bylinky, korenie, kôra
citrusových plodov
koreň kosatca v prášku
(kúpiť TU)
éterické oleje
Aromatický papier
Postup I:

Papier vložíme spolu s aromatickými bylinkami, koreninami, či kôrou citrusových plodov do krabice, aby absorboval vôňu.

Vonné zmesi môžete vyrábať z rôznych voňavých bylín ako sú levanduľa, lupene ruží, mäta, rozmarín, materina dúška, fialka, bazalka, estragón, majorán, oregano, lipkavec voňavý, šalvia, muškáty, medovka alebo korenín ako klinčeky, škorica, badián, kardamón, aníz, vanilka, borievka, koriander, muškátový oriešok, nové korenie, zázvor. Použiť môžete aj sušenú kôru pomaranča, mandarinky, či citrónu.

Vonné zmesi:
1) pomarančová kôra, klinčeky, nové korenie
2) kôra z mandarinky, klinčeky, škorica
3) levanduľa, rozmarín, pomarančová kôra, klinčeky
4) ihličie z borovice, citrónová kôra, rozmarín
5) pomarančová kôra, kôra mandarinky, vanilka struk, klinčeky, škorica, muškátový oriešok,           
    ihličie borovice (vianočná nálada)
6) levanduľa, medovka, citrónová kôra
7) levanduľa, mäta, citrónová kôra

Postup II:
Papier vložíme spolu s nádobkou s jedlou sódou do ktorej sme predtým nakvapkali zmes éterických olejov do krabice, aby absorboval vôňu.

Potpourri
Postup:
Zmiešame sušené kvety (kvety pre vôňu, ale aj čisto ozdobné farebné kvety), rôzne korenie, či kôru citrusových plodov. Pridáme do zmesi koreň kosatca v prášku (asi 7%) a éterické oleje pre zvýraznenie vône kvetov. Kosatcový koreň sa používa ako ustaľovač zmesi, ktorý absorbuje a udržiava vôňu zmesi. Zmes položíme na ozdobný tanier, alebo do ozdobného vrecúška priehľadnej farby. Pre oživenie vône ruže používame éterický olej geránium, pôsobí synergicky s ružou, zvýrazňuje vôňu ruže. Pre vanilkovú arómu je zase vhodný éterický olej benzoe. Pomaranče a citróny sa môžu nakrájať na kolieska a usušiť na radiátore, alebo jednoducho navlečené na šnúrke. Môžu sa sušiť aj v rúre pri teplote do 100°C pomaly a opatrne tak, aby sa ovocie v rúre rýchlym sušením nepokrivilo. Pekná zmes môže byť napríklad z lupeňov ruží a nechtíka, šípok, škorice a pár kvapiek éterického oleja geránium.

Vysvetlivky:
Potpourri - je názov pre zmes sušených kvetov, častí bylín alebo korenín s prímesou vonných olejov. Tradícia jeho výroby vznikla v Anglicku. Zmes bylinných častí sa väčšinou dáva do ozdobných misiek zo striebra alebo z porcelánu. Možno ich však uchovať aj vo vrecku z priehľadnej látky.

Video YouTube