Domáce kari korenie

Zloženie:

2 PL koriander (semená)

1 PL rímska rasca (semená)

1,5 PL kurkuma (mletá)

1 ČL čierne korenie (semená)

1 ČL senovka grécka (semená)

1/2 ČL kayenské korenie (mleté)

1 ČL žltá horčica (semená)

1 ČL zázvor (mletý)

1/2 ČL muškátový oriešok

1/2 ČL škorica (mletá)

1/2 ČL fenikel (semená)

3 ks klinčeky

1 ks bobkový list

BIO semienka senovky gréckej

Postup:

Všetky nemleté korenia si dáme do mlynčeka na kávu a pomelieme ich. Teda 2 polievkové lyžice semien koriandru, 1 polievkovú lyžicu semien rímskej rasce, 1 čajovú lyžičku čierneho korenia, 1 čajovú lyžičku senovky gréckej, 1 čajovú lyžičku žltej horčice, 1/2 čajovej lyžičky semien feniklu, 3 ks klinčekov a jeden bobkový list si pomelieme a ostatné suroviny ako 1,5 polievkovej lyžice kurkumy, 1/2 čajovej lyžičky kayenského korenia, 1 čajovú lyžičku mletého zázvoru a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice pridáme k už pomletej zmesi. Muškátový oriešok som si nastrúhala na najjemnejšom strúhadle ručne a pridala som k zmesi. Pomleté koreniny si môžete preosiať cez sitko, aby ste si boli istý, že tam nemáte väčšie časti.


Semená korenín je možné pred pomletím na sucho opražiť na miernej teplote dovtedy, kým korenie nezavonia. Nie je to však nutné a ja som to nerobila.


Nepoužívajte namiesto rímskej rasce našu rascu, nakoľko ide o iné korenie, ktoré má úplne odlišnú chuť. Korenia ako rímsku rascu, fenikel, horčicu a koriander som kúpila v Tescu v malých baleniach (Tesco koreniny). Zostatky týchto korenín môžete použiť napríklad do kvasenej zeleniny pickles, alebo na zaváranie uhoriek. Senovku grécku som našla len v bio obchode vo väčšom balení, ale je veľmi prospešná, teda ju odporúčam pridať. Pôsobí ako afrodiziakum pre mužov a aj ženy.


Medzi základné zložky kari patria 4 suroviny: koriander, rímska rasca, kurkuma a chili korenie. Ja som pridala kayenské korenie, ale môžete pridať aj vlastné chili papričky. Ostatné zložky sú voliteľné. Nevynechávala by som však fenikel, klinčeky a škoricu, nakoľko bez týchto korenín mi to kari korenie ani nepripomínalo. Žltá horčica Vám zase pridá tú správnu štipľavosť.


Kari korenie sa pridáva do všetkých zeleninových jedál, zeleninových polievok, do ryže, na špagety, nudle, či kus-kus.


Vlastnoručne namleté koreniny majú oveľa lepšiu arómu a chuť.