Zloženie: pagaštan konský 40% - 60% alkohol | Postup:
Čerstvo nazberaný pagaštan konský nakrájame nožom na menšie časti. Gaštany musia byť čerstvé, aby sa dobre krájali. Potom nakrájané kúsky po menších častiach dávame do mixéra na kávu a mixujeme najemno.
Jemnú drť zalejeme 40% až 60% alkoholom, napríklad vodkou a necháme 3 až 4 týždne lúhovať. Následne tinktúru precedíme cez čajový, či kávový filter a natierame si ňou postihnuté miesta. Obsahové látky z pagaštanu konského aescín a aesculín majú zosilňujúci účinok na žilové steny.
Znižujú priepustnosť kapilár a zvyšujú ich odolnosť. Zlepšujú tonus
ciev. Tinktúra je vhodná aj na ťažké, unavené, či opuchnuté nohy.
Video YouTube |
Domov > Bylinky, plody a korene >