Domov‎ > ‎Bylinky, plody a korene‎ > ‎

Domáci tonik


Zloženie:
20 g chinínovník lekársky kôra
2 lyžičky citrónová kôra
1 lyžička citrónová tráva
100 ml alkohol (40% vodka/ gin)
Postup:
Do alkoholu, 40% vodka/ gin, alebo 80% konzumný lieh, pridáme kôru z chinínovníka lekárskeho, 2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry a 1 lyžičku citrónovej trávy. Necháme postáť po dobu 14 dní. Občas obsah zamiešame. Následne všetko precedíme cez gázu, či čajový filter. Do nápoja používame 1 ml na 1 pohár vody, či perlivej minerálky, pridáme gin, plátok citróna a kocky ľadu. Odporúčaná denná dávka je 1 ml 2 až 3 krát denne. Tonik nie je vhodný na dlhodobé užívanie. Neodporúča sa užívať v tehotenstve ani pri kojení. Tonik, nakoľko obsahuje chinín, môžete použiť aj na zníženie vysokej teploty, samozrejme bez pridania ginu. Čistý chinín sa v niektorých krajinách predpisuje ako liek na zníženie teploty.

Vysvetlivky:
Chinínovník lekársky (Cinchona officinalis) - pôsobí proti bolesti, znižuje horúčku, tlmí dráždivosť srdca a podporuje trávenie. Kôru chinínovníka používame pri liečbe malárie a podobných infekčných chorôb, ktoré sú spojené so zimnicou, vysokou horúčkou a silným potením. Chinínovník sa využíva aj homeopaticky pri poškodení chladom, zimnicou a horúčkach.

História:
Keď na začiatku 19. storočia britská armáda okupovala Indiu, vypukla epidémia malárie. Veľa britských vojakov ochorelo a bolo nevyhnutné ich liečiť. Už od roku 1700 sa vedelo, že maláriu je možné liečiť chinínom. Keďže je však chinín veľmi horký, rozhodli sa britskí velitelia miešať ho s vodou, cukrom, šťavou z limetky a ginom, čo bolo pre vojakov oveľa chutnejšia kombinácia. Dnes sa tento nápoj síce neužíva ako liek, ale aj tak je veľmi konzumovaný. Chinín sa totiž nahradil tonikom, ktorý túto látku obsahuje a vznikol tak populárny koktejl Gin & Tonik.

Video YouTube