Domov‎ > ‎

RAW recepty


Na tejto stránke budú pribúdať recepty živej RAW stravy, ktoré sú chutné, výnimočné a obohatia náš bežný jedálniček.

Zásady zdravého stravovania

Keďže pojem zdravé stravovanie je predmetom neustáleho výskumu, tak si ho poďme trošku rozobrať. Keďže človek nie je ani mäsožravec ani bylinožravec, ale všežravec, tak podľa mňa je pre neho prirodzená aj živočíšna strava. Problém je len v jej vysokej konzumácii. Dospelo sa k názoru, že objem živočíšnej stravy by mal tvoriť asi 10%. Už Thor Heyerdahl zistil pri živote na opustenom ostrove, že ak človek je iba rastlinnú stravu ovocie, zeleninu, orechy, tak trpí určitou nespokojnosťou, nepociťuje úplné nasýtenie. Tiež robil aj vykopávky na danom ostrove a zistil, že pôvodným obyvateľom sa nekazili zuby, zrejme nepoznali rafinovaný cukor a tiež veľký podiel varenej stravy :-). Musíme si tiež uvedomiť, že pod pojem živočíšna strava patrí nielen mäso, ale aj maslo, mlieko, syr a vajcia. Keď si uvedomíme, že toto všetko by malo tvoriť iba 10% našej stravy, tak by sme museli veľmi orezávať jedálniček, keďže u nás to tvorí skôr prevažnú časť stravy. Skúste si tanier rozdeliť na 10 častí a iba jeden diel by mal tvoriť živočíšnu stravu. Pričom najprirodzenejšie pre človeka z mäsa sú skôr ryby, morské plody a sem-tam hydina. Neprirodzené z tejto stravy je len mlieko, ktoré zahlieňuje organizmus. Mlieko by sme teda mali úplne vylúčiť, alebo obmedziť. Ak už si chceme dať nejaký jogurt, či syr, tak podľa ajurvédy je potrebné použiť zahrievacie korenie ako čili, kayenské korenie a pri sladkých pokrmoch škoricu, či kardamón a tým znížime jeho zlý dopad na náš organizmus. Ak trpíte alergiami, či ekzémami je najlepšie mlieko a mliečne výrobky vylúčiť úplne. Veľa ľudí sa vylúčením konzumácie  mlieka zbavilo problémov s alergiou, či s ekzémom. Človek sa len naučil mlieko čiastočne tráviť, ale je veľa ľudí, ktorí stále nevedia stráviť laktózu vôbec. Tiež sa hovorí veľa o tepelnej úprave stravy. Pri tepelnej úprave stravy dochádza k úbytku vitamínov a enzýmov, je kyselinotvorná a tiež nadmerne zaťažuje trávenie, spôsobuje ospalosť. Ajurvéda, ale hovorí o tom, že aj varená strava tu má svoje miesto a to hlavne v zime. Tiež by sme sa ochudobnili o zemiaky, strukoviny a ryžu. Teda stačí nájsť vhodný pomer medzi surovou a tepelne upravenou stravou.

Teda ako vôbec na zdravú stravu? V lete sa odporúča jesť viacej živej surovej stravy a v zime si môžeme dovoliť viacej varenej a živočíšnej stravy, aby sme mali aj nejaký tuk, ktorý nás bráni pred zimou. Najprirodzenejšie pre človeka je teda jesť veľa ovocia, zeleniny, bylín, orechov, klíčkov z varenej stravy zemiaky, obilniny, ryža, strukoviny, a zo živočíšnej stravy sú to ryby, morské plody, vajcia, maslo a sem-tam hydina, či iné mäso. Nevhodné mäso je vraj bravčové. Tiež veľa ľudí, ktorí začali jesť iba čisto raw stravu sa vrátilo späť k pôvodnej strave, nakoľko im čisto raw strava nevyhovovala. Každý organizmus je inak stavaný, a práve preto si každý musí nájsť, čo je pre neho optimálne. Aj podľa ajurvédy sme každý iný, niekto potrebuje viac zahrievacích jedál a niekto skôr viac ochladzujúcich. Preto dané recepty berte skôr na obohatenie Vášho jedálnička, nerobte veľké skoky v stravovaní skôr postupné a podľa toho čo Vám chutí, ak Vám to nechutí, tak sa budete zbytočne trápiť ;-).

Na zdravie okrem stravy vplýva aj stres, zlé medziľudské vzťahy, neschopnosť, alebo nedostatok času byť proste sám, málo pohybu, prírody, čerstvého vzduchu, nepriama úmera medzi prácou a voľným časom, znečistená voda, pôda a vzduch, elektrosmog (wifi v každej domácnosti), kopec É-čok a pesticídov v potravinách, ktorým sa vyhneme len vlastnou prípravou stravy z doma vypestovaných potravín. A tiež variť by sme mali s láskou ;-).

Ešte by som chcela dodať, že napríklad indiáni Kogi žijúci v pohorí Sierra Nevada de Santa Marta štát Kolumbia sa dožívajú v priemere 90 rokov, čo my tzv. moderní ľudia ani náhodou. A ešte aj v tomto veku sú v pomerne dobrej forme. Samozrejme majú viac pohybu a nie sú viazaný na pracovný pomer :-).