RAW rizoto z divokej ryže

Zloženie:

50 g divokej indiánskej ryže

1 hrsť sušených paradajok

1 hrsť čerstvej bazalky

2 PL slnečnicové semená

2 strúčiky cesnaku

2 PL olivového oleja

1 ČL tekvicového oleja

cherry paradajky

čierne korenie

mletý koriander

soľ

BIO organický konopný olej

Postup:

Najprv je nutné namočiť divokú (indiánsku) ryžu (Zizania aquatica). Nejde o pravú ryžu, ale o druh trávy, ktorý rastie v plytkých vodách jazier v USA, alebo Kanade. Táto ryža sa môže jesť aj surová. Ryžu namočíme na 36 hodín. Neskôr namočíme hrsť sušených paradajok a 2 lyžice slnečnicových semienok cez noc do vody. Potom ryžu zlejeme a pripravíme si omáčku. Sušené paradajky vyberieme z vody a dáme do mixéra typu sekáčik. Pridáme slnečnicové semienka, ktoré sme zliali a premyli. Ďalej pridáme hrsť čerstvej bazalky, alebo lyžičku sušenej bazalky, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžičku tekvicového oleja. Dochutíme ešte čiernym korením, mletým koriandrom a soľou. Všetko spolu vymixujeme spolu s 3 až 4 lyžicami vody, ktorá zostala po namáčaní sušených paradajok. Mixujeme dovtedy, kým nám nevznikne pasta. Ak je problém s vymixovaním stačí pridať vodu, alebo olivový olej. Omáčku zmiešame s ryžou, pridáme cherry paradajky a môžeme podávať. Omáčka je vhodná aj na špagety z cukety a ak nie ste úplne raw, tak je výborná aj na cestoviny. Dávka je určená pre 1 osobu.